C-01.08 Verzekeringen en aansprakelijkheid

Scholen zijn verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Dat hebben wij ook gedaan voor onze leerlingen, het personeel en de ouders die onder schooltijd participeren. Alle leerlingen op de Plakkenberg zijn verzekerd tegen ongevallen gedurende hun verblijf op school, onderweg van huis naar school en terug en tijdens door de school georganiseerde uitstapjes. Wij attenderen u in dit verband op twee aspecten die vaak leiden tot misverstanden:

  • De school of het schoolbestuur is niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. De school heeft echter pas een vergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school moet dus te kort zijn geschoten in haar rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid, bijvoorbeeld als tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril wordt gegooid. De schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt niet vergoed.
  • De school is niet aansprakelijk voor onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of als zij jonger zijn dan 14 jaar, de ouders) zijn zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus belangrijk dat u zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.
Terug